Madame Nielsen (DK)

dsc_6866_01

Danske Madame Nielsen ( f 1963) er en av Nordens mest omdiskuterte samtidskunstnere og forfattere, med en stor og kritikerrost produksjon bak seg. For over ti år siden erklærte den danske forfatteren, musikeren, journalisten og dramatikeren seg død og ble til Claus Nielsen, en mann uten personnummer og hukommelse, senere beskrevet i selvbiografien Claus Beck-Nielsen (1963-2001) (2003). Forvaltningen av forfatterskapet ble overlatt til det som fikk navnet Das Beckwerk. Beck-Nielsens mange transformasjoner har de siste årene vært gjenstand for mye oppmerksomhet og diskusjoner.

Under navnet Das Beckwerk fortsatte forfatteren i de følgende år sin kunstneriske undersøkelse av identitet, virkelighet og fiksjon med seg selv som hovedperson. Temaer som identitet og navn er gjennomgående i forfatter-skapet, som kan ses som en del av den litterære strømningen performativ biografisme. I romanen, Den endeløse sommeren, som utkom på Pelikanen forlag høsten 2015, har forfatteren gjennomgått nok en radikal forandring, og blitt kvinne. Her tematiseres kjærlighet, død og kjønnsroller i en vill og uregjerlig stil med setninger som ofte strekker seg over flere sider.

Høsten 2016 er forfatteren aktuell med Invasjonen, også på Pelikanen forlag.

Europavandringer

Hvem er denne Madame Nielsen? Et uhåndgribeligt, ja, ufatteligt væsen. Trådt ud af Nielsen-bevægelsens skygger vandrer hun nu gennem Europa som en drøm, der tilhører alle og ingen og altid må videre. Måske er hun den nye europæiske ånd, den Geist, der blev sat fri, da Claus Beck-Nielsen i 2010 blev begravet, måske er hun det »nødvendige bedrag«, som står beskrevet i annalerne. Et er sikkert: Der går en ny bevægelse gennem Europa, med Madame som førsterepræsentant. Med sig bringer hun sin litterære Salon Madame Nielsen. (For en tid, nogle nætter, kan hun føle sig hjemme – i en hotelsuite, i biblioteket i en gammel villa i byens ambassadekvarter. Her modtager hun hver aften og nat sine gæster, læser for dem fra sine romaner, synger og spiller og diskuterer verdens kvindelige fremtid.) Og fra hver ny by – hvem ved hvorhen? – udgår hun på en pilgrimsfærd og beretter fra dagen og vejen.

Hvem er det, hun møder? Hvad er det, hun ser, hører, fornemmer? Hvilke tegn, tidstypiske og eviggyldige? Fra både nære og fjernere egne synger hun i vilden sky. Om ensomheden og de fremmede liv.

Reklamer