2008 Over grenser

Prosjektbeskrivelse

Tromsø – Nordkalotten og Barentsregionen har alltid vært preget av grenser og av møte mellom forskjellige befolkningsgrupper på tvers av grenser og innenfor samme grense. I ly av mangfoldsåret er det et naturlig steg for Ordkalotten å velge grenser som tematisk grunnmur for festivalen i 2008.De samme utfordringer som vi har her i nord, finner vi også andre steder i verden. Vi inviterer forfattere til Ordkalotten fra områder der grense-erfaringer er uttalte. Slik håper vi at gjenkjennelsen skal være med på å utvide horisonten både for forfattere som delta, og for publikum. Vi vektlegger også estetiske grenser; litteraturen som overskridelse i form og språk, og tror at også her kan møter mellom forfattere fra ulike kanter av verden bidra til gjenkjennelse og utvidet forståelse.I vår sammenheng vil grensetema bety stor grad av fokus på overskridelse av grenser, og på teksten i seg selv som et grenseoverskridende fenomen. I løpet av festivalen håper vi på å kunne få fram hvordan forfatterskap sprenger seg ut av sin litteratur, sin geografi, og sine sjangre og stereotypier, men også ut over moralske grenser. Festivalen vil også forsøke å undersøke forholdet mellom grenser, nasjonalitet og identitet. Vi inviterer indianske, arabiske, hebraiske og nordiske forfattere til festivalen i Tromsø. Kanskje finner vi et gjenkjennbart mønster i våre erfaringer?

Amir Or (1956)
Israelsk, prisbelønt dikter. Or har grunnlagt og utviklet Helicon Hebrew-Arabic Poetry School, han er kunstnerisk leder for “Sha’ar» International Poetry Festival og nasjonal koordinator for “Poets for Peace” Diktene hans er gjendiktet til mer en 30 språk.
Das Beckwerk
En representant fra Das Beckwerk i København kommer. Das Beckwerk produserer romaner, dikt, one-man shows, fotografi, installasjoner, politiske aksjoner, konserter, musikk-produksjoner, video og Internet-aksjoner. (Claus Beck Nielsen ble født i 1963; etter eget utsagn død i 2001).
David Vikgren (1975)
Vikgren vokste opp i Øvertorneå og Luleå i Nord-Sverige. Forfatteren og dramatikeren debuterte høsten 2002 med diktsamlingen För en framtida antropologisk forskning. For sin andre bok, i 2004, fikk han blant annet lyrikkprisen Guld-Prinsen, og boka ble beskrevet som hans litterære gjennombrudd. Han kommer i år (2008) med en ny bok – Inomhuslektionen.
(Foto: Cato Lein)
Elena B. Antropova (1959)
Elena Borisovna Antropova er født i Arkhangelsk. Hun er utdannet filolog ved Tsjernysjevskijuniversitetet, og har tidligere arbeidet som lærer. Forfatteren har også vært forlagsredaktør, forretnings-kvinne, guide og korrespondent. I dag er hun journalist og forfatter av eventyrbøker for barn. (Foto: Aud Tåga)
Elena Gabova (1952)
Elena Gabova er pseudonym for Elena Vasiljevna Stolpovskaja. Hun er født i Syktyvar, hovedstaden i republikken Komi i Russland, og hun tilhører komifolket. Utdannet ved det statslige filminstituttet i Moskva. Hun har skrevet ti prosabøker. Hun skriver først og fremst for barn og unge. (Foto: Aud Tåga)
Erling Kittelsen (1946)
Kittelsen er en produktiv poet og fabel-dikter fra Oslo. Kittelsen debuterte i 1970 og har mer enn 30 utgivelser bak seg. Kittelsen har samarbeidet med og gjendiktet poesi av eksilpoeter fra Pakistan, Kina og Irak. Han har også gjendiktet norrøne tekster, latvisk folkediktning og klassiske tekster fra persisk og sumerisk. (Foto: Aschehoug)
Jessie Kleeman (1959)
Jessie Kleeman er født i Upernavik, Grønland, bor og arbeider i Nuuk og København. Kjent poet og performance-kunstner, som kombinerer performance, dans og poesi. I 2008 publiserer hun en bok med nyere tekster og dikt på grønlandsk og engelsk, i Vermont. Har arrangert poesi-festivaler, forfatter-skole og skrive-verksteder i Grønland de siste fire årene, nå i samarbeid med den danske Forfatterskole.
Faiha Abdulhadi (1951)
Faiha Abdulhadi er en palestinsk forfatter. Hun har gitt ut ni bøker, og er styreleder for «Ogarit» Cultural Center for Publishing and Translation i Ramallah, støttet av Den norske forfatterforening. Dr. Abdulhadi er blant annet medlem av Palestinian National Council.
Iben Sandemose (1950)
Iben Sandemose er bosatt i Oslo. Utdannet formingslærer, levd som kunstner siden 1979. Har gitt ut mange barnebøker, kalendre og flere andre bøker, og hun har også hatt en rekke utstillinger – tegning og grafikk. Flere av barnebøkene er solgt til Danmark, Sverige, Japan og USA. (Foto: Cappelen)
Kjell Askildsen (1929)
Askildsen er født i Mandal, bor i Oslo. Forfatter og oversetter, debuterte med novellesamlingen Heretter følger jeg deg helt hjem i 1953, og har siden gitt ut seksten titler. Askildsen har fått ni høythengende priser for sitt forfatterskap, i 2006 kåret Dagbladet novellesamlingen Thomas F’s siste nedtegnelser til almenheten til den beste norske boken utgitt de siste 25 årene. Askildsens bøker er oversatt til over 20 språk. (Foto: Oktober Forlag)
Knut Nærum (1961)
Nærum er bosatt i Oslo fra 1992. Norsk komiker, forfatter, tegneserietegner og TV-underholder, kjent som fast panel-deltaker i NRKs satireprogram Nytt på nytt. Nærum er tilknyttet NRK som forfatter, redaktør og medvirkende i flere program-serier. Han skriver for barn og voksne; bøker, hørespill og tekster for scenen.(Foto: Marit Nilsen)
Lilian Edvall (1948)
Edvall bor i Väsby, Sverige. Hun arbeider som frilansjournalist og forfatter, og har skrevet både fagbøker og skjønnlitterære bøker for barn og ungdom, og fagprosa for voksne. Edvall er særlig kjent for småbarnsbøkene om kaninen og dens hverdagslige problemer, flere av disse er også oversatt til engelsk. (Foto: Rabén & Sjögren Forlag)
Lina Tibi (1963)
Lina Yibi ble født i Syria og bor i Egypt. Hun er poet og skribent, og har hittil gitt ut fem diktsamlinger. Tibi har publisert tekster i utallige tidsskrift, hun har deltatt i opplesninger verden over, og diktene hennes er oversatt til en lang rekke språk. Hun har også vært redaktør for “Al-Katiba”, et toneangivende tidsskrift om arabisk kvinnelitteratur.
Mona Mörtlund (1957)
Mona Mörtlund kommer fra grenseområdet Tornedalen mellom Sverige og Finland. Hun er en av få forfattere som skriver på det tornedalsfinske språket Meänkieli. Mörtlund har skrevet dikt, sangtekster og musikk, barnebøker og manus for teater og film. (Foto: Reino Jillker)
Muniam Alfaker (1953)
Alfaker er født i Bagdad i Irak. Han er bosatt i Danmark, der han er forfatter og dikter, og formann for Lyrikkg-ruppen i Dansk Forfatterforening. Han har gitt ut flere diktsamlinger, og har bidratt i mange antologier. Flere av bøkene hans er kommet ut på fransk, arabisk og norsk.
Ole Robert Sunde (1952)
Sunde ble født i Kristiansand, og er bosatt i Oslo. Debuterte med diktsamlingen Hakk i hæl i 1982 og har senere utgitt dikt, essays, prosatekster og romaner. Han er belønnet med både Aschehougprisen og Gyldendalprisen. Sunde nyter stor respekt blant forfatterkolleger og andre kunstnere, i akademiske kretser og innenfor kunstinstitusjonene både i Norge og andre skandinaviske land. (Foto: Jo Michael)
Sigbjørn Skåden (1976)
Sigbjørn Skåden kommer fra Skånland, og er bosatt Tromsø. Debuterte med det episke prosadiktet Skuovvadeddjiid gonagas i 2004. Debuten ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2007, fra det samiske språkområdet. På norsk i 2007 med tittelen Skomakernes konge, gjendiktet av forfatteren. Skåden er styremedlem i Samisk forfatterlag, Markomeannú-festivalen og Ordkalotten litteraturfestival. (Foto: Hilde K. Eriksen)
Susanne Christensen (1969)
Christensen kom fra København til Bergen i 1999. Hun har mastergrad i litteratur-vitenskap fra universitetet i Bergen, og var aktiv i mikroforlaget Gasspedal fra 2000 til 2006. Christensen er litteratur-kritiker i Klassekampen, og medlem i redaksjonen i det litterære tidsskriftet Vagant.(Foto: Arne Skaug Olsen)
Terje Dragseth (1955)
Dragseth kommer fra Kristiansand. Han debuterte som forfatter i 1980 og har siden gitt ut diktsamlinger, dramatikk og prosa. Dragseth er utdannet filmregissør fra den danske filmskolen, og opptrer også som trubadur med egne tekster. (Foto: Tom Sandberg)
Tom LaBlanc (1946)
LaBlanc er indiansk forfatter, artist og fredsaktivist, bosatt i Minneapolis.Han var første indianer som mottok Heinrich Bölls minnespris for urbefolknings-litteratur. Tekstene hans er oversatt til 17 språk, og publisert bl.a. i Norge, Tyskland og Japan. (Foto: Thomas Haugersveen)
Tor Eystein Øverås (1968)
Øverås er bosatt i Bodø. Han har hovedfag i litteraturvitenskap fra Universitetet i Bergen, og har også gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland. Øverås har gitt ut et lite knippe romaner, og bidratt i flere antologier. Var redaktør for litteraturtidsskriftet Vinduet fra 1998-99. Øverås fikk Havmannprisen 2005 for boka Til: en litterær reise. (Foto: Hilde K. Eriksen)
Ulf Karl Olov Nilsson (1965)
Ulf Karl Olof Nilsson (UKON) er født i Umeå, han bor i Gøteborg der han virker som poet og psykolog. Han debuterte med Kung-Kung i 1990. Nilsson er medlem av redaksjonene for flere tidskrift. Han har i de senere bøkene sine forholdt seg til diktning som et redigeringsarbeid, der ulike stemmer og ready mades blir brukt i tekstene. (Foto: Cecilia Grönberg)
Øyvind Berg (1959)
Berg har mellomfag i filosofi og litteratur og uavsluttede studier i egyptologi ved universitetene i Bergen og Tromsø. Han debuterte med diktsamlingen Retninger i 1982. Hans forfatterskap inneholder både lyrikk, drama og gjendiktninger. Berg er også en av drivkreftene i teatergruppen Baktruppen. (Foto: Kolon)
Øyvind Rimbereid (1966)
Rimbereid er født i Stavanger og bosatt i Bergen. Cand.philol. fra Universitetet i Bergen og undervisningsleder ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Han debuterte i 1993, og gav ut to novellesamlinger og en roman før han debuterte som lyrikeri 2000. For sine diktsamlinger har han blitt hedret med Sult-prisen, Den Norske Lyrikklubbens pris og Kritikerprisen. (Foto: Gyldendal)
Åsa Larsson (1966)
Larsson er jurist og en kjent svensk krimforfatter som kommer til Ordkalottens lørdagskrim, der hun vil snakke om sine krimromaner fra Kiruna, hvor hun vokste opp, i grenseområdet mellom Norge, Sverige og Finland.
(Foto: Elisabeth Ohlson Wallin. Gyldendal)

BOKPRESENTASJONER

I samarbeid med Ordkalotten og Tromsø bibliotek og byarkiv inviterer Norsk Forfattersentrum Nord også i 2008 forfattere til å presentere sine nye bøker på daglige arrangement ved Tromsø bibliotek.

Liv Lundberg (1944) debuterte med diktsamlingen Den klare tonen i 1979, og har siden etablert seg som en av våre sentrale lyrikere. Hun har også gitt ut romaner, essays og gjendiktninger. Lundberg er kunstnerisk leder for Forfatterstudiet i Tromsø og sitter i Ordkalotten Internasjonale Litteratur-festivals kunstneriske råd. I høst er hun aktuell med diktsamlingen Når jeg ikke hører hjemme, og opptrer i bokpresentasjonsprogrammet på biblioteket onsdag. (Foto: Hilde K. Eriksen)

Hanne Aga (1947) debuterte som forfatter i 1981 med diktsamlingen Skjering med lys. Siden har hun gitt ut både poesi- og prosabøker, og dessuten arbeidet tverrkunstnerisk meduttrykk som dans, teater, fjernsynsproduksjoner og musikk. I høst er hun aktuell med sin ellevte bok, diktsamlingen Som om ein ny dag skal komme. Denne presenterer hun på biblioteket onsdag.

Tove Myhre (1964) er kulturjournalist i avisen Nordlys, og debuterte med diktsamlingen Strupesong i 2004. Boken innbrakte henne Blixprisen i 2005. Myhre har blant annet vært publisert i Diktkammeret, Dagbladet, og er en del av skrivegruppen Jernbanepoetene. I høst romandebuterer hun med Tivolireise. Myhre deltar i bokpresentasjonsprogrammet på biblioteket torsdag. (Foto: Guttorm Pedersen)

Irene Larsen (1964) debuterte med diktsamlingen Anemonepust i 2005. Samlingen innbrakte henne Blix-prisen i 2006. Larsen er aktiv i det litterære Tromsømiljøet, og er blant annet nestleder i ordkalotten Internasjonale Litteraturfestival. I høst er hun aktuell med sin andre diktsamling, Framtida er en stad til høgre for tavlekanten, og deltar i bokpresentasjonsprogrammet på biblioteket torsdag. Foto: Aschehoug Forlag

Eva Jensen (1955) debuterte med Dikt og tekstar i 1984, og har siden gitt ut en rekke titler, barne- og ungdomsbøker, billedbøker, dikt, essays og romaner. Hun har også mottatt flere priser for forfatterskapet sitt, og er presentert den nordiske antologien Det har kome ein komet. I høst er Jensen aktuell både med ungdomsboken Om drittsekkar på tre måtar og diktsamlingen Mens lyset endrar flatane. Jensen deltar i bokpresentasjonsprogrammet på biblioteket torsdag. (Foto: Viggo Johansen)

Endre Lund Eriksen (1977) brakdebuterte i 2002 med den kritikerroste barne/ungdomsboken Pitbull-Terje går amok, som også er blitt Amandanominert spillefilm manusbearbeidet av forfatteren selv. Siden har det blitt to bøker til om Pitbull-Terje i tillegg til to barnebøker og to voksenromaner. Forfatterskapet har innbrakt flere priser, blant annet U-prisen og ARK-prisen. I høst er Lund Eriksen aktuell med barneboken En terrorist i senga. Han deltar i bokpresentasjonsprogrammet fredag. (Foto: Jørn Henriksen)

Karen Anne Buljo (1964) er fra Masi, og bor i dag i Alta. Hun er forfatter, komponist og artist. Buljo har komponert en rekke joiker, gjendiktet fra engelsk og norsk til samisk, publisert artikler, skrevet filmmanus, noveller, dikt og illustrasjoner, og laget hørespill og cd for barn. Under Ordkalotten er hun aktuell med barneboken Stephen Burruogh, hørespillet Pelle Njoammil og cdén Abifruvva. Buljo skal delta under bokpresentasjonene i Tromsø Bibliotek fredag. (Foto: Idut)

Kjersti Kollbotn (1959) er utdannet dr. ingeniør, men har også gått forfatterstudiet i Tromsø, og er publisert i diverse antologien. Hun er medlem i skrivegruppen Jernbanepoetene, og debuterer denne høsten med romanen Eg er mamma. Eg skal vere god. Kollbotn leser i bokpresentasjonsprogrammet på biblioteket lørdag. (Foto: Marie Haugen, Fame)

Tarald Stein (1977) er litteraturviter og har gått forfatterstudiet med påbygging i Tromsø. Han er aktiv i det litterære miljøet, og er publisert i flere antologier. I vår debuterte han med diktsamlingen Framandkar, og har fått mye oppmerksomhet for sin ærlige og sårbare beskrivelse av transkjønnet erfaring. Stein deltar i bokpresentasjonsprogrammet på biblioteket lørdag. (Foto: Tiden Forlag)

Hallvard Birkeland (1950) debuterte med diktsamlingen Skål i 2003, og har siden gitt ut to diktsamlinger. Sammen med tegneren Odd Klaudiussen har han i flere år levert månedlige illustrerte dikt til offentliggjøring i Ølhallen i Tromsø. Nå er han aktuell med første bind av boken Tromsø utelivs historie. Birkeland presenterer boken på biblioteket søndag. (Foto: Nordnorsk Forlag)

Rauni Magga Lukkari (1943) regnes som en av våre mest sentrale samiske lyrikere. Hun debuterte i 1980, og har gitt ut en rekke diktsamlinger og skuespillet Lykkens mann, som ble satt opp på Nasjonalteatret i fjor. Hun ble også nominert til Nordisk Råds litteraturpris for diktsamlingen Mørk dagbok i 1987. I år er hun aktuell med den norske oversettelsen av Hilsen til som kommer ut på hennes eget forlag Gollegiella. Under Ordkalotten deltar Rauni Magga Lukkari på bokpresentasjonene på Tromsø bibliotek søndag. (Foto: Lene E. Westerås)

Bak navnet Ihpil (1988 – 2007) skjuler seg ei lesbisk samejente som omkom under tragiske omstendigheter i Tromsø 17. desember i fjor. Jenta hadde i løpet av sitt første semester ved Universitetet i Tromsø, skrevet en blogg om livet sitt i Tromsø; en historie om studietilværelse, ensomhet, glede, angst, kjærlighet, The Smiths og det å føle seg usynlig og annerledes. Etter jentas død har den etterlatte bloggen etter foreldrenes ønske blitt utgitt i bokform under tittelen Láhppon mánáid bestejeaddji (De fortapte barns frelser). Bloggen og boken er skrevet på nordsamisk, men vil under Ordkalotten presenteres hovedsakelig på norsk av Ánne Márjá Graven.

Reklamer