Program 5.- 8.okt

ONSDAG 5. oktober

BIBLIOTEKET, plan 2  – Fri inngang 

13.00 – Kvifor skriv du for barn, du som er så flink til å skrive?

Bjørn Sortland snakker om sitt forfatterskap – foredrag for voksne

Bjørn Sortland er født i 1968 i Sunnhordland. Han har skrevet en lang rekke barne- og ungdomsbøker, han er oversatt til nærmere 20 språk og har mottatt mange norske og internasjonale litteraturpriser. Bjørn Sortland er blant de mest populære og leste barnebokforfattere i Norge, og han er en inspirerende og underholdende foredragsholder!

Bjørn Sortland og finske Timo Parvela er forfatterne bak Kepler 62, en ny spenningsserie som har fått mange lesere i Finland og Norge. Sammen med oversetteren Tor Tveite møter de elever i Tromsøskolen for å lese fra bøkene og fortelle om skriveprosjektet Kepler 62.

BANG! har utfordret Bjørn Sortland til å snakke om litteratur for barn og unge med utgangspunkt i eget forfatterskap.

17.00 Offisiell Åpning på Tromsø bibliotek

Prolog ved Ingeborg Arvola (foto: Cappelen Damm)

Åpning ved Arne Vestbø, seksjonsleder for litteratur, kulturvern og allmenne kulturformål i Norsk kulturråd.

sek_person_scid_120

Opplesninger ved: Madame Nielsen, Bjørn Sortland og Sanaa Aoun, fribyforfatter i Tromsø. Musikalsk innslag ved Abazar Hamid, fribymusiker i Harstad

 

 

 DRIV 19.30 – 23.00  Dagsbillett/festivalpass  

19.30 Ida & Ida

Ida Hegazi Høyer i samtale med Ida Zachariassen Sagberg

Ida Hegazi HøyerIda Hegazi Høyer (f. 1981) debuterte i 2012 og har gitt ut fire bøker. Våren 2015 ble hun kåret til en av Norges ti mest lovende unge forfattere av Morgenbladet. Hennes siste roman Fortellingen om øde ble nominert til NRK P2-lytternes romanpris samt Årets beste bok av Natt & Dag. (foto: Tiden forlag)

 Ida Zachariassen Sagberg ( f.1984) er forfatter, litteraturviter og butikksjef hos Norli på Nerstranda i Tromsø.

20.30 “Djup har eg aldri vore frivillig”

Einar A. Økland i samtale med Liv Lundberg

Einar ØklandEinar A. Økland (f. 1940) er en prisbelønnet forfatter med over 80 utgivelser bak seg i de fleste sjangre sjangre, men er mest kjent som en underfundig og burlesk poet. I 2015 kom diktsamlingen Sykling i søvne. (foto:  Samlaget)

Liv Lundberg er poet og professor emerita i Skrivekunst, Forfatterstudiet ved UiT.

22.00 Neiden 1970

Ingeborg Arvola i samtale med Irene Larsen

Ingeborg Arvola (f.1974) er vokst opp i Finnmark og Tromsø, og har skrevet romaner, fortellinger og barne-og ungdomsbøker. For sitt forfatterskap har hun mottatt Cappelenprisen 2004 og Havmannprisen 2008. Romanen Forsiktig glass (2004) var et gjennombrudd i forfatterskapet, og vil angå alle som har et forhold til barn eller som husker hvordan det er å være barn, en original og sterk skildring. I 2015 kom den selvbiografiske Neiden 1970, der forfatteren skriver om sin oppvekst med en alkoholisert far i Pasvikdalen i Finnmark.

Irene Larsen (f. 1964) er forfatter, lærer og litteraturviter.

Torsdag 6.oktober

BIBLIOTEKET – fri inngang 

12.00 Ferske bøker på Tromsø bibliotek – arr: Norsk forfattersentrum

Kristin Bjørn, Ida Hegazi Høyer, Madame Nielsen

13.00 Skriv for svingende

– vinnerne av bibliotekets skrivekonkurranse 2016 kunngjøres.

DRIV 18.00 – 23.00 Dagsbillett /festivalpass

18.00  «Autentisitet er en spesialeffekt»

Audun Mortensen i samtale med Liv Lundberg.

Audun Mortensen (f. 1985) må sies å være en kontroversiell forfatter, blant annet er hans Roman, fra 2010 en kopi av Nabokov´s Lolita – bare baklengs. Samleren fra 2015 er en google-oversettelse av The Burnt Orange Heresy fra 1971, skrevet av amerikanske Charles Willeford.  Skriver denne mannen ingenting selv?

Liv Lundberg er poet og professor emerita i Skrivekunst, Forfatterstudiet ved UiT.

Foto: Flamme forlag

19.00 «Autofiktion» – Foredrag ved Jon Helt Haarder

– Litterær selvfremstilling, dobbeltkontrakt, virkelighetslitteratur, performativ biografisme – hva var det det, hva kan det bli?

Jon Helt Haarder ( f 1963) er lektor i nordisk litteratur ved Syddansk universitet, og anmelder i Jyllands-Posten. Har som forsker og kritiker fulgt den selvbiografiske skjønnlitteratur i mange år og utga i 2014 Performativ biografisme, en hovedstrømning i det senmodernes skandinaviske litteratur. (foto: Gyldendal, DK)

20.30 «Jag kommer aldrig att medvetet ljuga eller hitta på»

Stig Larsson i samtale med Jon Helt Haarder

– om autofiksjonsbølgen med utgangspunkt i När det känns att det håller på ta slut (2012)

https://i0.wp.com/www.pelikanen.no/sites/default/files/vedlegg/stig_larsson_2_ulla_montan.jpg.jpg

 

Stig Larsson (f. 1955), poet, dramatiker, romanforfatter og regissør, brakdebuterte med romanen Autistene i 1979, og startet med det en ny æra i svensk litteratur. Stig Larsson regnes som en levende forfatterlegende og har levd et hard liv i den litterære offentligheten. I sin siste roman fra 2012 blottlegger han alt i en utleverende selvbiografisk roman der han forteller om livet bak bøkene og overskriftene, om dopet, kjærligheten, vennskap og om sin amfetamindrevne kreativitet.

Foto: Pelikanan forlag

 

22.00 Iscenesettelse – Madame Nielsen i samtale med Jon Helt Haarder

– om autofiktionsbølgen med udgangspunkt i Den endeløse sommeren (2014) og Invasjonen (2016)

Madame Nielsen, som allerede i 2001 arrangerte sin egen død, har fra 2014 erklært at det er som kvinne han vil være til stede i verden. Madame Nielsen vil innlemme Tromsø i sine ”Europavandringer”, tilstandsrapporter fra utvalgte byer i Europa.

(foto: http://nielsen.re/author/madamenielsen/)

10801615_1504265366524029_5798018171997859559_n

Fredag 7.oktober

BIBLIOTEKET – fri inngang 

12.00 Ferske Bøker – Arr: Norsk forfattersentrum

Asbjørn Jaklin, Easterine Kire

DRIV – fri inngang

17.3018.30 Bort med «Jeg og meg og mitt»

– Poetikkseminar med Trude Marstein

Marstein, Trude

Å skrive ut fra et annet normsett enn sitt eget, fra et annet perspektiv enn seg selv, å ha en hovedperson med andre verdier  enn seg selv – hvilke litterære styrker og utfordringer ligger i det?

Arr. i samarbeid med Forfatterstudiet ved UiT, der Trude Marstein er gjestelærer i oktober.

(foto: Gyldendal)

 

DRIV 18.30 – 00.30 Dagsbillett /festivalpass

18.30 Så den fremmede ikke blir mer fremmed

Nillas Holmberg – opplesning og minikonsert.

 Photo: Marja Helander Niillas Holmberg ( f. 1990) er poet, musiker og skuespiller fra Utsjok i Finland. I 2009 debuterte han som poet med diktsamlingen Dego livččen oaidnán iežan (Som om jeg hadde sett meg selv). I 2013 kom hans andre diktsamling ut, Amas amas amasmuvvat, (Så den fremmede ikke blir mer fremmed, gjendiktet til norsk av Rawdna Carita Eira, 2015.) Den ble hedret med Samerådets litteraturpris i 2014 og nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2015.

Våren 2016 ga han ut The way back, en tospråklig utgivelse med nyskrevne dikt gjendiktet til engelsk av Holmberg, Lisa Jokivirta og Clive Boutle.

(foto: niillas.com )

 

19.30 ”Det fins grenser for hva jeg ikke forstår”

– Beate Grimsrud i samtale med Therese Bakkevoll

Beate GrimsrudBeate Grimsrud ( f 1963) er en prisbelønt forfatter, dramatiker og filmregissør. Hun debuterte i 1990 og har bl.a. skrevet romaner, noveller, skuespill og barnebøker. Ensomhet, normalitet og utenforskap er tema som ofte går igjen i Grimsrud sine bøker. På Ordkalotten skal hun snakke om den siste romanen sin Evighetsbarna, der vi møter Siri, Andrè, Louise og Tomas som prøver å finne sin plass i tilværelsen i Södermalt i Stockholm. (Foto: Cappelen Damm)

Therese Bakkevoll jobber med tekst, poesislam og performance. Hun har gått Forfatterstudiet i Tromsø og vært redaksjonsmedlem i Kuiper. Våren 2016 satte hun opp soloforestillinga «Ringside» på Rådstua Teaterhus.

21.00 Jeget i Gaute Heivolls romaner

Gaute Heivoll i samtale med Linda Nesby

Gaute HeivollGaute Heivoll (f. 1978) debuterte i 2002 med novellesamlingen Liten dansende gutt, og gir høsten 2016 ut sin syttende skjønnlitterære bok, romanen De skyldfrie. Han har skrevet både bildebøker, noveller, romaner, dikt og skuespill, og har mottatt Brageprisen og Sørlandets Litteraturpris.

(Foto: Cappelen Damm)

Linda Nesby er førsteamanuensis i nordisk litteratur ved UiT.

 

22.00 NM i Poesislam – landsdelsfinale

For 12. gang arrangeres NM i Poesislam i regi av Foreningen !les med delfinale under Ordkalotten. 

Inngang kr 100,- eller dagsbillett/festivalpass

Poesislam_no_mindre_arm4.jpg

Poesislam er en konkurranse hvor deltakerne framfører egne tekster. Den befinner seg i krysningspunktet mellom diktopplesning, standup og spoken word. Deltakerne bedømmes både på bakgrunn av teksten de fremfører og måten de fremfører den på.

Tromsø har hele 4 tidligere norgesmestre i poesislam – kanskje DU blir den neste?

Meld deg på ved å sende en mail til: festival@ordkalotten.no

For å delta må du ha 3 tekster på inntil 3 minutter, de må være på norsk og skrevet av deg selv. På scenen har du ikke lov å ha andre rekvisitter eller hjelpemidler enn teksten din. Mer om reglene finner du her

Vinneren i Tromsø får en reise til finalen i Oslo i november, og der kan man vinne heder og ære, en gedigen pokal + 10.000,- kroner!

Kalibreringspoet: Ingebjørg Liland, 31-shades-of-ingebjorg-26

norgesmester 2015

 

 

 

Konferansier: Jenny Maria Svensson

Jenny Maria Svensson är utbildad danskonstnär vid Laban Centre of Contemporary Dance i London och har precis avslutat andra året på Forfatterstudiet på UiT. Hon är född i Stockholm, men har bott och arbetat i Tromsø sedan 2008. Jenny arbetar med både text och rörelse, var för sig eller i kombination, och hennes verk tar ofta upp sociala teman och problemställningar. (Foto: radart.no)

Lørdag 8.oktober

BIBLIOTEKET – fri inngang 

12.00 Ferske bøker -Arr: Norsk forfattersentrum

Gaute Heivoll, Monika Steinholm, Ingrid Kjelstrup

13.00 Nye stemmer – forfatterstudentene ved skrivekunstakademiet / UiT leser

14.00 – 17.00 Fjørtoftseminaret 2016 Krig og flukt

-Hvordan formidles erfaringer fra krig – og flyktningesituasjoner i film og litteratur?

unspecified

Fadi Abou Hassan, fribytegner i Drøbak

Fadi Abou Hassan er en prisbelønnet palestinsk tegneserieskaper. Han bodde som flyktning i Syria til 2011, da han måtte flykte også derfra. Hans tegninger handler blant annet om politikk, vold, menneskerettigheter og kvinnefrigjøring.

Asbjørn Jaklin: Brent jord – hvorfor grep ingen inn?

12 000 beboelseshus, 500 industribedrifter og 150 skoler ble brent høsten 1944 og vinteren 1945. Hvorfor stoppet ikke de allierte raseringen av Nord-Troms og Finnmark? Hva gjorde den norske regjeringen? Og hvordan kunne den ansvarlige tyske offiseren, generaloberst Lothar Rendulic, bli frifunnet i Nürnberg?  Asbjørn Jaklin svarer på spørsmålene med bakgrunn i arbeidet med sin siste bok «Brent jord 1944-1945. Heltene. Ofrene. De skyldige».

Elisabeth Johansen, forfatter av dokumentarboka Brent land, om brenninga av Finnmark.

Knut Erik Jensen, filmskaper med flere filmer med tematikk fra 2.verdenskrig bak seg. Jensen jobber nå med filprosjektet Lengsel etter nåtid.

Knut Erik Jensen vil presentere en film fra krigen, brenningen og evakueringen fra Finnmark og Nord Troms. Filmen Tilintetgjørelsen er et resultat av et oppdrag fra Gjenreisningsmuseet i Hammerfest og er en del av deres utstillinger. Filmen er basert på, og bearbeidet på arkivmateriale fra Nordområdene

Bilderesultat for brent land orkanaFoto: Orkana forlag

Programleder: Paul Henrik Kielland

Arrangør: Nordnorsk forfatterlag

Arr. er støttet at Tromsø kommune og Fritt Ord

DRIV – fri inngang 

13.00 – 14.30  Festivaluniversitetet – Slukk kunnskapstørsten!

Fire sakprosaforfattere har 20 minutter hver på seg til å formidle et spennende tema. Det blir hard-core kunnskap fra nye sakprosabøker av engasjerte formidlere.

Lær noe nytt! Bli inspirert! 

Liv Helene Willumsen: Hekseprosesser i nord.

Bjørn Tore Pedersen: Arbeidermagasinet som folkeopplyser

John Jamtli og Vegard Skogmo: Mørkemannen Petter Dassdass

 

 

 

 

 

Gerd Bjørhovde: Å Canada !

Ordstyrer: Toril Synnøve Jenssen, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Arrangør: Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening i samarbeid med Ordkalotten

 OM FOREDRAGSHOLDERNE

btpBjørn Tore Pedersen, journalist i NRK Nordland. Skrevet bøker om blant annet Lofotfisket og kunstneren Kaare Espolin Johnson. Aktuell med boka Det var der vi ble til. Arbeidermagasinet som folkeopplyser og samfunnsdanner.

 

 

funspecifiedJohn S. Jamtli og Vegard Skogmo, ranaværinger og debutanter. I tegneserien DASS. Svartebokspresten på Helgeland (Kickasscomics) tar de for seg mytene om Petter Dass.

 

gbGerd Bjørhovde, professor i engelsk litteraturvitenskap ved Universitetet i Tromsø. Aktuell med boka Å Canada (Orkana).

 

 

 

lhwLiv Helene Willumsen, professor i historie ved Universitetet i Tromsø. Forsket på trolldomsprosesser i mange år, og har bl.a. skrevet Dømt til ild og bål. Trolldomsprosessene i Skottland og Finnmark (Orkana).

DRIV kl 17.00 – 23.00 Dagsbillett/festivalpass

17.00 Mordkalotten: Kureren av Kjell Ola Dahl

Dahl-Kjell-Ola_productimage

Kjell Ola Dahl har utgitt en rekke kriminalromaner om politietterforskerne Gunnarstanda og Frølich. I 2000 fikk han Rivertonprisen for En liten gyllen ring. I 2015 fikk han Brageprisen for Kureren. Den samme boken fikk han også Rivertonprisen for. Hans kriminalromaner utgis i 14 land.

På Mordkalotten bokbades Dahl av forfatter og historiker Vidar Eng

Arr. i samarbeid med Gyldendal og Bokhuset Libris

(Foto: Rolf M. Aagaard)

18.00 Havboka – en ramsalt samtale

Morten Strøksnes fikk både Brageprisen og Kritikerprisen i 2015 med sakboka som tok landet med stiv kuling, Havboka. To menn i en liten båt. Et monster i havdypet under dem. Det er utgangspunktet. Fra den lille øya Skrova i Lofoten undersøkes havet gjennom historie, fortellinger, vitenskap, poesi og mytologi. Strøksnes gjester Ordkalotten 2016 i ramsalt samtale med forfatter John Gustavsen.

John Gustavsen er forfatter og frilansjournalist. Har de senere årene arbeidet mye med spørsmål som angår havet, knyttet til fiske, oppdrett og petroleumsspørsmål.

19.30 Mors gaver – Cecilie Enger i samtale med Linda Nesby

Bilderesultat for cecilie engerCecilie Enger har begått en rekke romaner, og fikk sitt litterære gjennombrudd med slektsfortellingen Mors gaver(2013) som hun mottok Bokhandlerprisen for. Da Engers mor havner på sykehjem med Alzheimer, blir barndomshjemmet tømt i løpet av en helg. Under opprydningen finner Cecilie morens sirlig nedtegnede lister over samtlige av familiens julegaver gjennom fire tiår. Med listene som utgangspunkt skrives det frem både en familiehistorie og et morsportrett. (Foto: Gyldendal)

Linda Nesby er førsteamanuensis i nordisk litteratur ved Institutt for kultur og litteratur ved UiT.

21.00 Fryd og fare    

-Vigdis Hjorth i samtale med Kristin Bjørn.

Bilderesultat for vigdis hjorthVigdis Hjorth debuterte i 1983 og har siden da skrevet 30 bøker, i hovedsak romaner. Den 31. kommer nå i høst. Hun har en tydelig stemme i norsk offentlighet, og kommenterer gjennom litteratur og debatt tida vi lever med vidd og humor, og skarp brodd mot forstillelse og dobbeltmoral. Hjorth har vunnet en rekke priser, blant annet Gyldendalprisen for 2010. For Leve Posthornet (2012) mottok hun Kritikerprisen. Boka ble også dramatisert for teatret og reiste land og strand rundt med Riksteatret.

Hun er bokaktuell i høst med Arv og miljø, en roman som har fått fantastisk mottagelse av et samlet anmelderkorps. Boken utforsker hvilke konsekvenser det får å fortrenge historier. Det er Bergljot, tidsskriftredaktør midt i femtiårene, mor til tre, skilt men med ny kjæreste, som forteller. For over tjue år siden brøt hun med foreldre og søsken. Da kom det opp noe fra barndommen. Det viser seg at far har forbrutt seg mot de to eldste barna, broren har han slått, Bergljot har han krenket seksuelt da hun var bare fem år gammel. (foto: CappelenDamm)

Kristin Bjørn er forfatter og dramaturg, og har tretti års fartstid fra norsk samtidsteater. Hun debuterte med novellesamlingen Sant nok på Gyldendal våren 2016.

22.00 Historie om et ekteskap

– Geir Gulliksen i samtale med Anne Oterholm

Bilderesultat for geir gulliksen anne oterholm

Geir Gulliksen er en prisbelønnet forfatter som har skrevet både dramatikk, essays, poesi, bøker for barn og romaner. I romanen, Historie om et ekteskap (2015) utforsker forfatteren om det er mulig å forstå hva som skjer når kjærligheten tar slutt.

– Hvorfor skriver vi fiksjon? Det er fordi vi prøver å si noe som er sant, har forfatteren selv sagtved en anledning.

Anne Oterholm er skjønnlitterær forfatter. Debuterte med romanen Ikke noe annet enn det du vil (1995) Har samlet utgitt 8 romaner, og fikk i 2010 Aschehougprisen for sitt forfatterskap. Har siden 2013 vært leder for Forfatterstudiet ved UiT, Norges Arktiske Universitet, og sitter i dag i Kulturrådet.

Reklamer